17. apríl 2014, meniny: Rudolf
Neprihlásený
 
Šišky

Šišky

09. 01. 2009 14:38 | Autor: Mária Ácsová

Prísady: 560 g polohrubej múky, 5 žĺtkov, 80 g práškového cukru, 80 g masla, 1 kocka droždia, štipka soli, strúhaná citrónová kôra, 1 vanilkový cukor, 1 PL tuzemského umu, 400-500 ml mlieka, lekvár, olej na vyprážanie

Postup: Do malého množstva vlažného mlieka pridáme trochu cukru, múky a droždie. Necháme vykysnúť kvások. Žĺtky, cukor, zmäknuté maslo, um vymiešame, pridáme múku, soľ, vanilkový cukor, citrónovú kôru, nakysnutý kvások a vlažné mlieko podľa potreby. Vypracujeme vláčne cesto a necháme ho nakysnúť. (najlepšie v miske kyske) Rozvaľkáme ho na hrúbku 1 až 1,5 cm, vykrajujeme kolieska, ktoré necháme ešte asi 10 minút kysnúť. V strede ich stlačíme prstom a vypražíme v horúcom oleji. Najskôr prikryté pokrievkou a z druhej strany, keď ich otočíme už bez pokrievky. Po upečení dáme do jamky lekvár a posypeme práškovým cukrom.

 
 
 
 
Homepage | Powered by Cyclone3