16. apríl 2014, meniny: Dana, Danica
Neprihlásený
 
Vianočná štóla

PEČIEME NA VIANOCE: Vianočná štóla

20. 12. 2011 07:17 | Autor: Mária Ácsová
Prísady: 300 g hrozienok, 2 PL rumu, 2 kocky droždia, 2 ČL kryštálového cukru, 250 ml vlažného mlieka, 750 g hladkej múky, 125 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, štipka soli, 2 ČL postrúhanej citrónovej kôry, štipka mletého muškátového kvetu, 250 g roztopeného masla, 100 g pokrájanej kandizovanej citrónovej kôry, 100 g mletých mandlí, 75 g masla na potretie, práškový cukor na posypanie

Postup: Hrozienka zalejeme rumom, necháme stáť 20 minút a necháme odkvapkať. Droždie zmiešame s cukrom a 3 PL mlieka, necháme nakysnúť. Do misy dáme múku, cukor, vanilkový cukor a soľ, pridáme citrónovú kôru, muškátový kvet, maslo a nakysnutý kvások. Premiešame s mliekom a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho nakysnúť. Vykysnuté cesto ešte miesime na doske asi 10 minút, kým nie je pružné a neprestane sa lepiť. Potom doň zapracujeme hrozienka, kandizovanú kôru a mandle. Cesto rozvaľkáme na placku s priemerom asi35 cm. Jednu stranu preložíme cez stred, aby vznikol tvar štóly. Vložíme na plech, vystlatý papierom na pečenie a necháme asi ½ hodiny kysnúť. Rúru predhrejeme na 250 stupňov, vložíme štólu, znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme 45-50 minút. Roztopíme maslo a ešte teplú štólu ním potrieme a nahrubo posypeme cukrom. Skladujeme zabalenú v alobale. Najlepšie keď stojí 2-3 týždne.

 
 
 
 
Homepage | Powered by Cyclone3