30. august 2014, meniny: Ružena
Neprihlásený
 
Hovädzie na smotane (Sviečková)

Hovädzie na smotane (Sviečková)

26. 03. 2008 06:14 | Autor: Jozef Petríček

Varí pre vás Jaro Žídek


Prísady:

600g hovädzie zadné
50g  slaniny
100 gmrkvy
50 g zeleru
50 g koreň petržlenu
1 ks cibuľa
1 ks citrón
1 PL horčice
2 PL cukru
3 PL octu
1 l mäsového vývaru
3 PL rastlinného oleja
1 PL hladkej múky
1 PL masla
1 dl kyslej smotany
3 dl smotany
4 ks čierneho korenia (guličky)
2 ks bobkového listu
2 ks nového korenia (guličky)
2 PL brusnicový kompót
soľ

Postup:

Najprv očistíme všetku zeleninu. Cibuľu nakrájame nadrobno a koreňovú zeleninu na kocky. Mäso podľa potreby očistíme a prešpikujeme slaninou. Citrón dôkladne umyjeme a nastrúhame kôru, šťavu vymačkáme.

V hrnci na oleji zo všetkých strán opečieme prešpikované mäso a dáme na stranu. Do toho istého tuku pridáme koreňovú zeleninu, korenie a cukor. Zeleninu necháme s cukrom skaramelizovať a pridáme cibuľu. Nakoniec horčicu, ocot a zalejeme vývarom. Vložíme citrónovú kôru a opečené mäso.

Pokiaľ môžete, nechajte mäso v náleve cez noc. Ak čas nemáte, tak dajte ho do rúry a pečte prikryté pokrievkou na 125 °C asi 2 a pol hodiny, alebo pokiaľ mäso nebude hotové (v tlakovom hrnci asi tak 1 hodinu).

Z hrnca mäso vyberieme zatiaľ odložíme. Vývar zahustíme maslovou zápražkou (maslo rozpustíme v hrnci a pridáme múku, ľahko ju opražíme) a necháme variť až nám ostane iba 1/3 tekutiny. Potom prilejeme smotanu a necháme zvariť. Ponorným mixérom rozmixujeme zeleninu a primixujeme kyslú smotanu. Ochutíme citrónovou šťavou. Prípadne môžeme ešte dochutiť cukrom, soľou a octom podľa vlastnej chuti.

Mäso nakrájame na plátky a prihrejeme v omáčke. Servírujeme na tanieri spolu s knedlíkom a prilejeme omáčku. Nakoniec ozdobíme a prichutíme brusnicovým alebo jarabinovým kompótom.

Dobrú chuť!


 
 
 
 
Homepage | Powered by Cyclone3