17. apríl 2014, meniny: Rudolf
Neprihlásený
 
cibula

Dobré rady do kuchyne

05. 05. 2008 11:30 | Autor: Mária Ácsová

Zeleninu umývame vždy pod tečúcou vodou, aby sa uchovali vitamíny a minerály.

Karfiol pred varením namočíme na 10 minút do studenej vody, aby sa vyplavili drobné živočíchy.

Cibuľu pri čistení opláchneme studenou vodou (aj nôž), nebudeme slziť.

Koreniny pri varení polievky vložíme do nádobky na varenie čaju (vajíčko na čaj), pri jedení nám nebudú prekážať.

Zápražku (horúcu) zalievame vždy studenou vodou alebo mliekom aby nezhrudkovatela. Tuk na zápražku najprv dobre zohrejeme, až potom pridáme múku. Inak sa múka zle praží a hmota sa ťažko mieša.

Závarku do polievky (ryžu, krúpy, cestovinu) pri vkladaní vždy zľahka premiešame, aby sa neprilepila na dno.

Zemiaky do majonézových šalátov čistíme vychladnuté .Inak môžu skašovatieť a šalát po pridaní majonézy môže zhorknúť a zrednúť.

Ocot do kyslých polievok a omáčok pridávame až po odstavení z ohňa, aby sa polievka nezrazila.

Smotanu do vriacej polievky pridávame vždy rozmiešanú s múkou, aby sa nám nezrazila.

Tuk sa pri vyprážaní nebude prepaľovať ak do neho pridáme kúsok mrkvy alebo kôrky.

Červenú mletú papriku po pridaní do tuku rýchlo rozmiešame a hneď podlejeme vodou, aby paprika nestmavla a nezhorkla.

Pečeň solíme na konci varenia, inak nám stvrdne.

Ryby pred prípravou namočíme na 30 minút do mlieka, odstránime rybí zápach.

Kypriaci prášok pri pečení múčnikov vždy najskôr dobre rozmiešame s múkou, aby sa múčnik upiekol rovnomerne.

Tuk do krehkého cesta najskôr postrúhame na hrubom strúhadle, ľahšie sa spája.

Múčniky z krehkého cesta pečieme v dobre zohriatej rúre, aby sa cesto nadvihlo. Potom teplotu znížime.

Cestoviny po uvarení prepláchneme studenou vodou, nebudú klzké.

 
 
 
 
Homepage | Powered by Cyclone3